MeMento: Mechanikai Mentorprogram

Aktuális információk (2020/2021/I.)

Mentorok

MeMento: Mechanikai Mentorprogram

Célunk...

... egy olyan mentorrendszer létrehozása a BSc specializációink (gépészeti fejlesztő és gépészeti modellezés) hallgatói számára, amely a tantárgyi követelmények mellett segíti a szakmai fejlődésüket és a specializációnkon résztvevők közötti közösségteremtést.

Prezentációs technikák - tippek a záróvizsgára

Szeretnénk meghívni Benneteket a következő, "Prezentációs technikák - tippek a záróvizsgára" című MeMento eseményre, amelyet 2020.12.18-án, pénteken 11:00-tól fogunk megtartani. Az előadás során különböző prezentációs technikákat, tipikus hibákat és azoknak a megoldásait beszéljük át, amelynek nagy hasznát tudjátok venni a védésre készülés során. Megmutatjuk a videó készítés technikai részleteit, és mutatunk olyan ingyenes szoftvereket, amelyeket az MM Tanszék is használ a videó órák készítéséhez. Az eseményre készülhettek záróvizsgával kapcsolatos kérdésekkel, amelyeket igyekszünk a legjobb tudásunk szerint megválaszolni.

Az esemény helyszíne: Online, MS Teams
Az esemény időpontja: december 18. 11:00

Várunk Titeket!

Zelei Ambrus előadása:
A dinamika és a robotika módszerei az emberi mozgás modellezésében

Szeretnénk meghívni Benneteket a félév következő MeMentos előadására, amelyet Zelei Ambrus tart „A dinamika és a robotika módszerei az emberi mozgás modellezésében” címmel.

Az esemény helyszíne: Online, MS Teams
Az esemény időpontja: november 20. 14:30

Várunk Titeket!

MSc "infódélután"
- Az MM-es szakirányok és ami Rátok vár -

A program célja, hogy összefoglaljuk számotokra a legfontosabb tudnivalókat, tippeket és tanácsainkat a BSc záróvizsgával és az MSc képzéssel kapcsolatban. A program során elsősorban az MM Tanszékhez köthető specializációkat (Gépész – Alkalmazott Mechanika valamint Modelling – Solid Mechanics) mutatjuk be számotokra. A rövid ismertető során szeretnénk átfogó képet adni a tanszékhez köthető MSc szakirányok struktúrájáról és az oktatott mechanikai területekről, a külföldi lehetőségekről (Erasmus, Campus Mundi), amelyek segíthetnek Benneteket a szak- és specializációválasztásban.

Az esemény helyszíne: Online, MS Teams
Az esemény időpontja: október 16. 14:30

Várunk Titeket!

Számítógépes grafika - Inkscape

A kurzus során bemutatjuk az Inkscape szoftver használatának alapjait. A bemutatott ismeretek hasznosak lesznek minőségi, vektorgrafikus ábrák készítéséhez házi feladatok, szakdolgozat vagy TDK munka esetén. A Dinamika és Rezgéstan tantárgyak jegyzeteinek ábrái is ezzel a szoftverrel készültek.

A kurzus helyszíne: Online, MS Teams
A kurzus időpontja: október 9. 14:30

Az Inkscape ingyenes szoftver, a telepítőt a https://inkscape.org/ oldalról tudjátok letölteni.

Várunk Titeket!

MatLab kezdőknek

A kurzus során bemutatjuk a Matlab szoftver használatának alapjait, mellyel könnyen végezhettek numerikus számításokat és készíthettek szimulációkat szakdolgozathoz vagy TDK munkához.

A kurzus helyszíne: Online, MS Teams
A kurzus időpontja: október 2. 14:30

Jelenleg biztosított minden egyetemi polgár számára legális licensz, így egyetemi hálózatról és otthonról is csak ezt használjátok! A telepítéshez a MathWorks oldalán hozzatok létre egy MathWorks felhasználót a @edu.bme.hu e-mail címetekkel, majd töltsétek le a legújabb MatLab verziót! A telepítést követően a szoftver aktiválása a MathWorks felhasználónév és jelszó megadásával történik.

Várunk Titeket!

A kurzushoz tartozó anyagokat eléritek az alábbi linken:

MatLab kurzus fájljai

LateX kezdőknek és haladóknak

A kurzus során bemutatjuk a LaTeX dokumentumszerkesztőt, amiben egyszerűen és gyorsan lehet szépen formázott dokumentumokat készíteni, amely különösen hasznos eszköz házi feladatok, TDK-k, diplomák elkészítése során.

A kurzus helyszíne: Online, MS Teams
A kurzus időpontja: szeptember 18. 14:30

A kurzus előtt telepítsétek a LaTeX-hez szükséges szoftvereket. A kurzushoz tartozó anyagokat közzétettük itt az oldalon.

Várunk Titeket!

Overleaf regisztráció

LaTeX kurzus fájljai

Meghívó

Szeretettel meghívjuk tanszékünk új specializációs hallgatóit a Memento – Mechanikai Mentorprogram első, „Ice Breaker” eseményére 2020. szeptember 9-én 18:00-kor. A járványügyi helyzetre való tekintettel az eseményt szabadtéren tartjuk meg, a Sóhajok Hídjától jobbra található füves területen. Felhívjuk figyelmeteket, hogy az Egyetem területén a szabadtéri rendezvényeken is kötelező a maszk viselése. Megjelenésetekre feltétlen számítunk!

A kurzus helyszíne: Sóhajok Hídjától jobbra található füves terület
A kurzus időpontja: 2020. szeptember 9. 18:00

Várunk Titeket!

Meghívó letöltése

Előzetes Programterv 2020-2021 I. félév

 • 1. hét, szerda
  szept. 9. 18:00

  MeMento Programindító "Ice Breaker"

  Sóhajok Hídja

 • 2. hét, péntek
  szept. 18. 14:30

  LateX kezdőknek és haladóknak

  MS Teams

 • 4. hét, péntek
  okt. 2. 14:30

  Matlab kezdőknek

  MS Teams

 • 5. hét, péntek
  okt. 9. 14:30

  Számítógépes grafika - Inkscape

  MS Teams

 • 6. hét, péntek
  okt. 16. 14:30

  MSc "infódélután"

  MS Teams

 • 11. hét, péntek
  nov. 20. 14:30

  Előadás: Zelei Ambrus - A dinamika és a robotika módszerei az emberi mozgás modellezésében

  MS Teams

 • Póthét, péntek
  dec. 18. 11:00

  Prezentációs technikák - Tippek a záróvizsgára

  MS Teams

Előzetes programterv letöltése