Wohlfart Richárd Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesítette Wohlfart Richárdot a kutatás és az ipari alkalmazás ötvözésében elért eredményei, valamint egyedülálló és több évtizedes laboratóriumi munkája elismeréseként, melynek során meghatározó szerepet játszott több szabadalom, illetve mintaoltalom megvalósításában, elfogadtatásában és a hasznosításukra tett lépésekben. Gratulálunk!
A díjátadó megtekinthető itt.

2022.11.03.

Bártfai András konferencia díjban részesült

Bártfai András (témavezetője: Dombóvári Zoltán) az ASME Multibody Systems and Nonlinear Dynamics konferencián nyert hallgató díjat a "Stability of a one-degree-of-freedom robot model with sampled digital acceleration feedback controller in turning" című cikkével. Gratulálunk!

2022.10.04.

Vörös Illés két konferencián is díjban részesült

Vörös Illés doktorandusz kollégánk az önvezető járművek dinamikájával kapcsolatos publikációja az AVEC'2022 konferencián elnyerte a konferencia legjobb cikke díjat, míg az IFAC TDS 2022 konferencián a fiatal szerzőknek szánt díjat érdemelte ki.
Gratulálunk az elismerésekhez!

2022.10.03.

Kossa Attila NKFI (OTKA) kutatási projektet nyert!

Dr. Kossa Attila "Funkcionális Bioanyagok Mechanikája" címmel elnyerte az OTKA kutatási témapályázatát. A kutatási program négy évre szól. Gratulálunk!

2022.09.14.

Takács Dénes Bolyai-ösztöndíjat nyert

Dr. Takács Dénes kollégánk második alkalommal nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Gratulálunk a rangos elismeréshez és jó munkát kívánunk a következő 3 évre!

2022.07.01.

Giuseppe Habib Lendület-nyertes!

Tanszékünkön hamarosan új Lendület-kutatócsoport jön létre Dr. Giuseppe Habib vezetésével. Pályázatának címe "Valós műszaki rendszerek dinamikus integritásának elemzése". Idén 19 új Lendület kutatócsoport kezdi meg munkáját, részletek az MTA oldalán.

2022.06.16.

Béda Gyula professzor József Nádor Emlékérmet kapott

Béda Gyula professzor megkapta a Műegyetem legrangosabb kitüntetését, a József Nádor Emlékérmet közel 7 évtizeden át tartó lelkiismeretes és színvonalas szakmai és oktatói munkájáért, kari és egyetemi szinten is kimagasló oktatási és iskolateremtő tudományos szakmai tevékenységéért, valamint a Gépészmérnöki Kar és a Műszaki Mechanikai Tanszék vezetésében betöltött több évtizedes meghatározó szerepéért. Gratulálunk!

2022.05.30.

Stépán Gábor a Műegyetem Kiváló Oktatója

A BME Ünnepi Szenátusi Ülésén "A Műegyetem Kiváló Oktatója” kitüntetést kapott Stépán Gábor professzor! A kitüntetésben azok az oktatók részesülhetnek – az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket az összes, általuk oktatott kurzuson együttvéve legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek az Oktatók Hallgató Véleményezésében (OHV). Gratulálunk!

2022.05.30.

Elhunyt Dr. Uj József kollégánk

Dr. Uj József címzetes egyetemi tanár kollégánk május 19-én, rövid, súlyos betegség után elhunyt. A tanszék meghatározó oktatója volt évtizedeken át. Elévülhetetlen érdemei voltak a numerikus rugalmasságtan valamint kompozit polimerek szilárdságtanának oktatásában, kutatásában. Több kollégánknak volt tanára, mentora. 1989 és 1991 között a Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese volt. Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük!

2022.05.24.

NASA díjat kapott volt hallgatónk, Fekete Balázs

Dr. Fekete Balázs volt hallgatónk Silver Group Achievement díjat kapott a NASA-tól a Crawler Transporter 2 Crack Repair csapatmunkájáért. Az oklevelet közvetlenül Bill Nelson, a NASA vezetője, volt űrsikló asztronauta írta alá. Balázs 2016-ban szerzett PhD fokozatot tanszékünkön Dr. Szekeres András vezetésével, 3 évig dolgozott a NASA-nál, jelenleg a Blue Originhoz váltott, ahol a BE-4 rakéta hajtóművét tervezi (szilárdságtani, fáradási és törésmechanikai számítások). Ez tényleg "rocket science"!

2022.05.11.