Konzultációk a vizsgaidőszakban

A Tanszék munkatársai a vizsgaidőszak minden napján 13 és 14 óra között konzultációt tartanak a konzultáció oldalon elérhető beosztás szerint, az ott megadott Skype szobákban.

BME legkiválóbb tudományos közleménye 2015-2019 díj

Dr. Dombóvári Zoltán és Dr. Stépán Gábor kollégáink elnyerték a "A BME legkiválóbb tudományos közleménye 2015-2019" címet a 2016-ban megjelent "Chatter suppression techniques in metal cutting" című CIRP Annals cikkükkel.
A cikkre eddig 103 független Web of Science hivatkozás érkezett. A cikk társszerzői között a szerszámgéprezgés első számú nemzetközi szaktekintélyei szerepelnek, mint Yusuf Altintas és Erhan Budak professzorok. A első szerzője, Dr. Jokin Munoa a cikk írásakor másfél évig egyetemünkön dolgozott, tanszéki tudományos munkatárs volt Stépán Gábor SIREN ERC projektjének keretében.
További részletek a BME honlapján.

2020.06.06.

Várjuk a Gépészeti Modellezés specializáción

A gépészeti modellezés specializáció bemutatkozó videója megtekinthető ide kattintva.
A specializációval kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására május 8-án (pénteken) 14:15-től 15:00-ig Skype konzultációt tartunk, melyhez a bit.ly/GMkonzultacio linken keresztül lehet csatlakozni. Ezen kívül kérdéseit a specializációfelelősnek küldött emailben is felteheti a szazs@mm.bme.hu címen.

2020.05.02.

Várjuk a Gépészeti Fejlesztő specializáción

Elkészült a gépészeti fejlesztő specializáció bemutatkozó videója.
Amennyiben a specializációval kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül Önben, akkor azt május 4-én (hétfőn) 16:15-től 17:00-ig online formában a bit.ly/GFkonzultacio linken elérhető Skype-szobában felteheti, illetve offline bármikor az adamo@mm.bme.hu címre írt levélben.

2020.05.01.

Köszöntjük megújult honlapunkon

20 év után megújult a Műszaki Mechanikai Tanszék honlapja.

A tanszék honlapja 1995-ben a Gépészmérnöki Kar első honlapjaként kelt életre, jól ismert, klasszikus kinézetét, jellegzetes színvilágát 2000-ben kapta meg. Új szerkezete és stílusa (színséma váltás) a kor elvárásainak megfelelően került kialakításra.

Az új honlappal kapcsolatban bármilyen észrevételt szívesen fogadunk a webadmin@mm.bme.hu címen.

Stépán Gábor nyert az Élvonal - Kutatói Kiválósági Program pályázatán

Stépán Gábor professzor öt évre elnyerte az Élvonal - Kutatói Kiválósági Program (KKP_20) támogatását "Numerikus- és környezetszimuláció marógépek rezgéscsökkentésére szerszámél-geometria és mechanikai érintkezések optimalizálásával" című pályázatával. Az "Élvonal – Kutatói Kiválósági Program" a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő, kiváló, a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe tartozó, kutatásaikat magyarországi kutatóhelyen megvalósítani kívánó kutatók számára nyújt jelentős, legfeljebb öt éves támogatást. A pályázatot elsősorban olyan kutatók nyerhetik el, akik sikeresen zártak le ERC által támogatott projektet, mint pl. a Stépán Gábor által vezetett SIREN ERC Advanced Grant projekt.

2020.03.23.

Járványügyi védekezés

A BME vezetése a járványügyi védekezés érdekében több intézkedést hozott. Az intézkedés részletei megtalálhatók a BME honlapján.

2020.03.11.

Két tanszéki oktatónk is a világ legjobbjai között

A BME.hu híre szerint rangsort tett közzé a Stanford University, a SciTech Strategies és az Elsevier, amelyben Magyarországról 150, a Műegyetemről 18, a Gépészmérnöki Karról 4 kutató szerepel. A Műszaki Mechanikai Tanszék oktatói közül Stépán Gábor és Insperger Tamás került fel a listára.
További részletek.

2020.02.07.

Stépán Gábor NKFI kutatási projekt nyertes!

Stépán Gábor professzor "Robotokkal támogatott forgácsolás dinamikája" című témapályázata elnyerte az NKFIH támogatását. A négyéves projekt 2019. decemberében indult, új generációs kollaboratív gyártóközpontok dinamikai jelenségeit vizsgálja.

2020.01.29.

EUROSTARS FORTH projekt

Spanyol és francia partnerekkel közösen benyújtott "EUROSTARS FORTH - Erővezérelt szerszámbefogó rezgésmentes, pontos és forgácselakadás-mentes belső esztergáláshoz" című projekt elnyerte az Európai Unió támogatását. A projekt magyarországi vezetője Dombóvári Zoltán egyetemi docens.

2020.01.05.

Dombóvári Zoltán Lendület-nyertes!

Tanszékünkön hamarosan új Lendület-kutatócsoport jön létre Dr. Dombóvári Zoltán vezetésével.
A Lendület programról és az idei nyertesekről bővebben olvashat az MTA honlapján valamint a BME.hu-n.

Dombóvári Zoltán gépészmérnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen konvolúcióalapú keretrendszert állít fel szerszámgépek önműködő dinamikai leírására. A negyedik ipari forradalom elősegíti ténylegesen automatizált gyártási képesség kialakítását új, hatékony kiber-fizikai rendszerek alkalmazásával. E rendszerek képesek felmérni saját állapotukat és önműködően beavatkozni a hatékonyabb és pontosabb termelés elérése érdekében. Ez összeségében a gyártási sebesség növekedéséhez vezet, ami azonban fokozza a káros rezgések kialakulását. Megszüntetésük komoly szakértelmet, tapasztalatot és tudást igényel.
A Dombóvári Zoltán által javasolt koncepció egy olyan matematikai leírást emel át a mérnöki gyakorlatba, amely alkalmas az új, automatizált gyártáskövetés során rögzített adatok hatékony feldolgozására a káros rezgések elkerülése érdekében. A konvolúcióalapú megfogalmazásnak nagyobb az információtartalma, mint – az ember által jobban értelmezhető – paraméteralapú megfogalmazásnak. A projekt keretében egy új matematikai eszköztár kifejlesztése a cél, mely alkalmas a megmunkálási folyamatok során kialakuló nemkívánatos rezgések automatikus mérnöki előrejelzésére.
(Kép és szöveg forrása: mta.hu)

2019.07.27.